Klasseudveksling mellem erhvervsskoler fik tårnhøj evaluering
Genertheden forsvandt undervejs, da to erhvervsskoler besøgte hinanden med fokus på fælles læring via sprog, kultur og faglige løft. Rejsetiden er minimal mellem Växjö og Helsinki, men for de unge, der deltog, gav det livs-indsigter, som de ellers aldrig ville have fået.
Af Joan Rask, journalist
Elever og lærere på erhvervsskoler oplever sjældent at være en del af et internationalt projekt. Det satte to lærere sig for at ændre. Begge er ansat på Perho kulinariske, turist- og handelshøjskole i Helsinki Finland. En af dem er Marian Paloheimo, der primært underviser i svensk. Hun er en erfaren underviser og har arbejdet på skolen siden 1996.
– Det har virkelig været givende at være lærer her, men jeg har aldrig været med i et internationalt projekt og følte, at jeg gik glip af de muligheder, der følger med. Jeg kunne også se, hvor lidt vores elever vidste om at samarbejde med andre i udlandet – og hvor tilbageholdende de var, når de skulle bruge deres sprogkundskaber,” siger hun.
Den anden underviser er Leni Palminkoski-Pihlamo, der er master i business administration. Hun har lang erfaring med Erasmus og andre internationale projekter og har selv studeret i USA og Australien. Hun var ikke i tvivl om målene, da de to kolleger gik i gang med det projekt, de gav navnet ’Bra Service’.
– Vores førsteårselever har ingen international erfaring og det er et tab, at deres lærere heller ikke får den mulighed. Det var derfor, vi satte det her projekt i gang – vi ville give eleverne en nem adgang til internationalt samarbejde. Vi kaldte projektet Bra Service, og målrettede det til detailhandelselever på første år, for de er faktisk ret nervøse – først og fremmest for at rejse, men også for at bruge fremmedsprog,” siger Leni Palminkoski-Pihlamo.
Fra idé til færdigt projekt
De to undervisere kontaktede den svenske erhvervsskole Praktiska gymnasium i Växjö – og sammen udarbejdede skolerne en ansøgning til Nordplus, og pludselig var projektet en realitet og Perho kulinariske, turist- og handelshøjskole var koordinerende institution.
Marian Paloheimo fortæller, at deres elever kommer fra vidt forskellige skoler, mange har emigrantbaggrund, de er generelt tilbageholdende og en del er også generte.


– Det var virkelig dejligt at se elevernes entusiasme for projektet og den iver, de viste. Det var så tydeligt, at sådan en fælles oplevelse gjorde dem mere selvsikre, og selvfølgelig knyttede de sig også mere sammen som gruppe, mens vi rejste. For mig var det helt fantastisk at opleve, at de faktisk turde åbne munden og tale svensk, siger Marian Paloheimo.
Hun forklarer, at selvom svensk er det ene af de to nationalsprog i Finland, er det generelt svært at få deres elever til at bruge deres kundskaber – selvom de er blevet undervist tidligt i skolerne. Det billede genkender Leni Palminkoski-Pihlamo. Hun peger på, at en stor del af eleverne på begge erhvervsskoler har immigrantbaggrunde. En del af de finske elever jonglerer derfor både med deres forældres sprog, finsk, svensk og engelsk.
– Vi ville gerne vise eleverne, at de faktisk er meget dygtigere, end de tror,” siger Leni Palminkoski-Pihlamo.

Eleverne uddannes til detailhandlen og til turisterhvervet, så det at kunne tale med gæster fra nabolandet på henholdsvis engelsk og svensk er ofte nødvendigt i deres kommende jobs.
– Mange tror, at de ikke er i stand til at tale svensk i en rigtig arbejdssituation, men når de skal til deres eksamen i kundeservice, er der altid en del, hvor de forventes at bruge både engelsk og svensk. Efter den her tur sagde eleverne, at de følte sig langt mere selvsikre, og at de var tilfredse med deres sproglige niveau. Det var virkelig dejligt at opleve,” siger Leni Palminkoski-Pihlamo
Växjö – Helsinki - tur retur
Først besøgte de svenske elever og deres lærere Helsinki – og dernæst omvendt. Klassisk klasseudveksling og så alligevel anderledes, fordi emnerne var rettet direkte mod butiks- og turistfagene i de to lande. Som en del af forberedelserne skulle alle deltage i online-møder. Allerede her begyndte vanskelighederne, forklarer Marian Paloheimo.
– Til det første møde skulle eleverne præsentere sig selv med en video – som en slags CV. Det var både nyt og ret uvant for dem. Men de gjorde det!, siger hun.

Et af projektets mål var at introducere nye læringsmetoder, og som led i det blev eleverne bedt om at producere læringsvideoer i rigtige kundesituationer. Selv Leni Palminkoski-Pihlamo, der har stor international erfaring, blev bevæget, da gruppen besøgte rigtige dagligvarebutikker og shoppingcentre i Växjö.
– Eleverne var så engagerede – de filmede produktpræsentationer, hvor de på skift viste varerne frem for hinanden, og de lavede virkelig flotte videoer. For os var det fantastisk at se, hvordan de svenske og finske elever samarbejdede og brugte både deres sproglige evner og deres kompetencer inden for handel og kundeservice, forklarer hun.
Lærerne fandt modet frem
For Marian Paloheimo var rejsen til Sverige med de finske unge også en personlig øvelse.
– I begyndelsen var jeg lidt nervøs for at få ansvaret for en flok unge i udlandet, der normalt er ret kritiske. Men de lyttede til os, når vi bad dem om noget. For eksempel, da vi skulle besøge museer, så gik de rent faktisk derhen, stillede spørgsmål og var oprigtigt interesserede, siger hun.
Og Leni Palminkoski-Pihlamo fortsætter:
– Det var jo bare en tur til Sverige – vores naboland. Ikke noget stort eller langt væk. Men det vigtige var, at vi tog af sted sammen. Og eleverne fandt virkelig ud af, at der også er liv i Sverige – at man ikke behøver rejse rundt i hele Europa. Sverige er faktisk rigtigt interessant.
Skal – skal ikke – skal… Flyruten hjem gav den finske gruppe fem timers ventetid i København. Timerne kunne tilbringes inden for lufthavnens trygge mure, men omvendt var der fin tid til at gå lidt på opdagelse i Københavns City. Det var med sommerfugle i maven, at de to finske lærere sendte de unge afsted.
– Det, der virkelig overraskede os, var, hvordan de fandt sammen to og to, gik ud sammen, udforskede byen og så seværdighederne. Deres øjne strålede. De klarede sig i København – en stor by – helt på egen hånd. De fandt rundt, opsøgte de steder, de gerne ville se. Det var simpelthen fantastisk at opleve, hvor stolte de var. Man kunne virkelig se i deres øjne, at de havde opnået noget stort, siger Leni Palminkoski-Pihlamo.


Marian Paloheimos første internationale projekt er gennemført med langt større succes, end hun havde turdet håbe på. Samarbejde med de svenske lærere gav meget ny inspiration og var problemfrit – selv elevernes evalueringer og feedback var tårnhøje.
– På en eller anden måde var turen til Växjö ny for os, og den var også ny for eleverne. Det blev på en måde en once-in-a-lifetime-oplevelse. I Växjö sagde en elev: ‘Jeg ville aldrig have haft mulighed for at rejse til udlandet uden det her projekt’– og det ville vi – de to erhvervsskoler – heller ikke have haft muligheden for, siger hun.
Læs artiklen på engelsk:
Coordination Institution
- Perho Culinary, tourism and business college, Helsinki, Finland
Partner Institutions
- Praktiska gymnasium, Växjö, Sverige