Teach togetherness. Spridningsseminarium 27 maj på temat social hållbarhet
Välkommen till Nordplus öppna onlineseminarium i linje med programmets tidigare fokusområde «Enhancing educational cooperation and preparing pupils, students, and adults for a socially sustainable future”.
Genom att stödja internationella samarbetsprojekt med social hållbarhet som fokus, har Nordplus spelat en viktig roll för ökad kvalitet inom utbildning i hållbar utveckling på alla utbildningsnivåer. Därför är syftet med det här seminariet att:
- Stärka och visa upp nordiskt-baltiskt utbildningssamarbete inom förskola, grundskola, gymnasium, yrkesutbildning, vuxenutbildning och högre utbildning.
- Skapa en arena för spridning av goda projektexempel
- Visa och följa upp Nordplus bidrag till den nordiska Vision 2030 och fokusområdet social hållbarhet.
För vem
Webbinariet vänder sig såväl till hela utbildningssektorn och Nordplus fem delprogram som till organisationer och institutioner intresserade av social hållbarhet, internationellt samarbete och projektresultat inom utbildning.
Tid och plats
Var: Online
När: Tisdag 27 maj 2025
Tid: 13.00–15.30 cet + frivilligt pass med information om Nordplus 15.40–16.10 cet
Anmälan
Anmäl dig via länken senast måndag 26 maj
Program
Seminariets moderator: Johanna Lund Rockliffe
Inkludering eller exkludering: Nordplus junior
Ruta Zickiene (Sverige) & Rita Siliniene (Litauen)
Ett demokratiutvecklingsprojekt för förskolan i syfte att samarbeta om barnkonventionen. Barnen ska ha rätt att få uttrycka sina åsikter och vara delaktiga i beslut. De ska också veta hur de kan komma överens genom demokratiska principer. Pedagogerna ska förbättra sin förmåga att lyssna samtidigt som de får värdefulla redskap för att möta och hantera vad barn uttrycker och kan använda det för att stärka demokratiska processer. På lång sikt ska både barn och pedagoger få en ökad förståelse för demokrati och vad som krävs för att bibehålla en demokratisk utveckling.
Nordiskt-baltiskt utbildningssamarbete för social hållbarhet
Huvudtalare: Elina Lehtomäki, professor i global utbildning, Uleåborgs universitet (Finland)

Elin Lehtomäkis forskningsområde inkluderar global utbildning och globalt lärande, utbildningens sociala betydelse, jämlikhet och inkludering genom utbildning samt tvärkulturellt samarbete och internationalisering inom högre utbildning.
Medborgarskap i vuxenutbildningen: Nordplus vuxem
Kristina Bilic (Danmark)
Ett mobilitetsprojekt för lärare på temat aktivt medborgarskap och demokratiskt deltagande. Lärare från Danmark, Island, Finland och Sverige har utbytt kunskaper och erfarenheter kring hur man på bästa sätt kan främja ett aktivt medborgarskap genom att såväl skapa kontakter mellan klassrummet och det lokala samhället som undervisa i kontroversiella frågor för att skapa förutsättning för en demokratisk dialog. 33 lärare deltog i utbyten i samtliga fyra länder.
Nordopera - The Sustainable Opera Artist
Operaframträdande
Det musikaliska nätverket Nordopera är en del av Nordplusmusic, ett samarbete mellan nordisk-baltiska musikakademier inom ramen för Nordplus. Ellinor Olmarken, sopran och doktorand, och Jaroslaw Kaliski, biträdande professor i musikalisk gestaltning. Båda från Stockholms konstnärliga högskola, Sverige.
Paneldiskussion och projektpresentation
Medverkande panelister:
-
Elina Lehtomäki, professor global education, University of Oulu (Finland)
-
Eyrún Eyþórsdóttir, assistant professor, University of Akureyri (Iceland). Project member of Nordcop
-
Pigga Keskitalo, professor Lapplands universitet (Finland). Med i projektet Saving our Shared Endangered Language through Collaboration
Projekt Nordcop: Nordplus Higher Education
Ett nätverk som samarbetar kring frågor kopplade till polisutbildning och forskning. De tre senaste åren har de drivit ett projekt med fokus på goda exempel inom rekrytering av minoriteter. Nuvarande projekt siktar på att utveckla en metod för polisutbildare att både förbättra sina kunskaper om, och undervisning i, mångfald, och hur de kan använda kompetensen hos en heterogen studentgrupp i praktiskt polisarbete.
Projekt Saving our Shared Endangered Language through Collaboration: Nordplus Nordens språk
Ett projekt med målet att förbättra situationen för samiska språk genom stöd för att diskutera och dela erfarenheter om gemensamma problem och goda exempel vid undervisning i samiska i en förortskontext. Projektet är ett samarbete mellan Lapplands universitet, Norges arktiska universitet och universiteten i Helsingfors och Umeå, som alla arbetat länge med utbildning i samiska språk.