Aktiviteter i programmet
Nordplus Högre utbildning stöder följande aktiviteter:
Mobilitet
- Studentmobilitet
- Lärarmobilitet
Projektaktiviteter
- Intensivkurser
- Gemensamma studieprogram
Utvecklingsprojekt inom högre utbildning inkluderande gemensam läroplansutveckling och gemensamma moduler. För tvärsektoriella projekt rekommenderas att nätverken ansöker om stöd från Nordplus Horisontal.
Nätverksmöten
- För etablerandet och utvecklandet av nya nätverk
- Möten för personal för utvecklandet av ETABLERADE nätverk.
- Möten för implementering, utveckling och kvalitetssäkring av Erasmus+ finansierat mobilitet inom Nordplus nätverket.
Vilka aktiviteter kan inte få stöd?
Då programmet stöder samarbete inom högre utbildning på första och andra cykel, det vill säga kandidat- och magister-nivå (bachelor/master) är samarbete på tredje cykel och forskning inte stödberättigat. Forskarstuderande och forskare kan alltså inte beviljas Nordplus stöd om inte de deltar som lärare i till exempel en intensivkurs.
Programmet stöder inte utredningar.
Mobilitet
Mobilitet är definierat som individuellt student- eller lärarutbyte mellan partnerinstitutioner i ett nätverk. Mobilitet sker också i projekt, såsom i intensivkurser, men denna form av mobilitet ska ansökas under projektaktiviteter och som en del av de totala kostnaderna för projektet i fråga.
Långtids studentmobilitet från 3-12 månader
Mobilitetsstipendier kan utdelas för 3-12 månaders heltidsstudier och praktik i ett annat Nordplus land. Stipendiet kan utdelas till examensstudenter som studerar för en examen på första eller andra cykel vid ett lärosäte inom högre utbildning i de deltagande länderna oberoende av nationalitet. Praktikutbytet behöver inte vara kopplat till en nätverkspartner som mottagande institution utan kan arrangeras direkt mellan studentens heminstitution och värdorganisation/företag där praktiken ska genomföras. Forskarstuderande kan inte beviljas ett Nordplus-stipendium. Stipendiet är att betrakta endast som bidrag till de extra kostnaderna som studier utomlands medför.
Denna form av långtidsmobilitet inom Nordplusnätverk kan gärna finansieras ur andra källor (t.ex. Erasmus+). Nordplus-nätverken uppmanas att utreda möjligheterna till sådan finansiering i partnerinstitutionerna och hur den kunde utnyttjas för studentmobiliteten i Nordplus-nätverket. På detta sätt kunde de begränsade Nordplusmedlen reserveras i större grad för kortvarigare mobilitet eller projekt.
Korttids studentmobilitet från 1-2 månader
Mobilitetsstipendier kan utdelas också för kortare, 1-2 månaders heltidsstudier och praktik i ett annat Nordplus land med samma premisser som gäller för långtidsstudentmobilitet (se ovan).
Expressmobilitet under en månad
Studenter kan också beviljas stipendier till kortare utbyte – expressmobilitet. Minimitiden för expressmobilitet är en vecka (5 arbetsdagar). Denna form av studentmobilitet är avsedd att utvidga studenternas möjligheter att studera utomlands för kortare perioder där längre perioder är omöjliga. Avsikten med expressmobiliteten är också att uppmuntra institutionerna att motta studenter från partnerinstitutioner till sina egna kurser och sålunda bidra till internationaliseringen hemma.
Expressmobilitetsstipendier beviljas enligt samma riktlinjer, kriterier och regler som ordinarie studentmobilitet men med några undantag (se nedan).
Praktikstipendier (långtid, korttid och express) utdelas enligt samma riktlinjer och regler som gäller ordinarie studentmobilitet med undantaget att de också kan utdelas för en mobilitetsperiod efter examination och då gäller följande regler:
– Stipendiet ska beviljas före examinationen
– Praktiken ska slutföras inom ett år efter examinationen
Följande regler gäller för alla typer av studentmobilitet:
- Studierna/praktiken utomlands ska till fullo tillgodoräknas vid hemmainstitutionen som en del av grundexamen/graden (undantag: praktik efter examination).
- ECTS ska användas. Inte obligatoriskt för expressmobilitet. Utbytesperioden ska i vilket fall som helst ingå i en större studiehelhet som en del av studentens examen.
- Nordplus-utbytet kan ske redan under första studieåret vid hemmainstitutionen.
- I allmänhet betalar Nordplus-studenten inga avgifter till värdinstitutionen (undantag: eventuella avgifter till studentorganisationer, ansökningsavgifter, studieavgifter för tredjelandsstudenter, eventuella kursavgifter).
- Nordplus-studenten ska bo på studieorten; pendling mellan studieort och hemort är inte tillåtet.
- Bekräftelse om mottaget stipendium ska undertecknas före utbetalningen (modell på www.nordplusonline.org).
- Undervisnings-/praktikavtal ska ingås före utbytet (Learning/Training agreement). Inte obligatoriskt för expressmobilitet. Erasmus+ avtalsmodeller rekommenderas.
- Slutrapport över utbytet ska inlämnas av studenten efter utbytet (inte obligatoriskt för expressmobilitet).
Lärarmobilitet
Akademisk personal anställda vid lärosäten inom högre utbildning i de deltagande länderna kan beviljas Nordplus-stipendium för utbyte i ett annat nordiskt eller baltiskt land oberoende av nationalitet. Uppehållet kan omfatta undervisning, handledning, utveckling av undervisningsmaterial etc. Stipendier kan också användas till aktiviteter i anslutning till praktik och samarbete med arbetslivet.
Denna form av mobilitet inom Nordplusnätverk kan gärna finansieras ur andra källor (t.ex. Erasmus+ som erbjuder stödmöjligheter för icke-akademisk personal). Nordplus-nätverken uppmanas att utreda möjligheterna till sådan finansiering i partnerinstitutionerna och hur den kunde utnyttjas för personalmobiliteten i Nordplus-nätverket. På så sätt sparas de begränsade Nordplus-medlen för projekt och nätverksmöten.
Minimitiden för uppehållet är 8 undervisnings-/arbetstimmar.
Följande regler gäller för lärarmobilitet:
- Om stödet utbetalas som ett individuellt stipendium ska en bekräftelse om mottaget stipendium undertecknas före utbetalningen (modell på www.nordplusonline.org).
- Slutrapport över utbytet ska inlämnas av bidragsmottagaren efter utbytet.
Projekt
Intensivkurser
Nordplus Högre utbildning utdelar stöd till intensivkurser mellan en vecka (fem arbetsdagar) och en månad. Kurserna kan anordnas under terminstid eller under sommaren i form av kortkurser, symposier, master classes eller workshops. I intensivkurserna ska akademisk personal och studenter från minst tre olika länder delta. Kurserna ska ge ECTS-poäng och tillgodoräknas som en del av studentens examen. Antalet ECTS-poäng ska nämnas i ansökan.
Forskarstuderande (PhD) kan fungera som lärare i en intensivkurs men som studerande på kursen är de inte berättigade till stöd från programmet.
Samma intensivkurs kan få Nordplus-stöd tre år i rad men en ny ansökan måste inlämnas varje år. Det är fördelaktigt om värden för kursen roterar.
Gemensamma studieprogram
Nordplus Högre utbildning utdelar stöd till utveckling av gemensamma studieprogram.
De gemensamma studieprogrammen definieras enligt följande i Nordplus:
- Programmen utgör en hel utbildning och är uppbyggda enligt nationell lagstiftning.
- Leder till en examen erkänd av nationella myndigheter.
- Examensbevis med bilaga (Diploma Supplement) utfärdas enligt nationell lagstiftning.
- Mobilitet är inbyggd i programmets upplägg.
- Programmen är gemensamt utvecklade och alla kurser och studie-helheter ska ömsesidigt godkännas av de deltagande partnerna.
- Samarbetet styrs av undertecknade avtal som definierar målet och rollerna för de deltagande partnerna.
Dessa definitioner är slutmålsättningar men Nordplus kan ge stöd till alla utvecklingsfaser, från den första idén till färdigställandet av programmet.
Samma gemensamma studieprogram kan få stöd tre år i rad men en ny ansökan måste lämnas in varje år.
Utvecklingsprojekt
Nordplus Högre utbildning ger stöd till olika innovativa utvecklingsprojekt inom högre utbildning.
För tvärsektoriella projekt, rekommenderas att nätverken ansöker om stöd från Nordplus Horisontal. I tillägg till gemensam utveckling av läroplaner och gemensamma moduler kan projekten fokusera på teman som till exempel:
- Samarbete med arbetslivet
- Kvalitetssäkring
- Spridning och utnyttjande av resultat från nätverk och projekt
- Utveckling av samarbetet med andra offentliga och privata organisationer samt NGOs inom högre utbildning
- Utveckling av nya undervisningsformer
Samma utvecklingsprojekt kan få stöd tre år i rad men en ny ansökan måste lämnas in varje år.
Nätverksmöten
– Möten för etablering av NYA nätverk. Nätverket definieras som nytt under tre konsekutiva år men årliga ansökningar ska inlämnas.
– Möten för personal för utvecklandet av ETABLERADE nätverk.
– Möten för implementering, utveckling och kvalitetssäkring av Erasmus+ finansierat mobilitet inom Nordplus nätverket.
Nordplus nätverken uppmanas att utreda möjligheterna för nätverksstöd från andra källor. T.ex. Erasmus + erbjuder också stödmöjligheter för icke-akademisk personal via ”Organisationsstöd” (Organisational Support) och ”Personalfortbildning” (Staff Training). Detta stöd allokeras från heminstitutionen. Observera! Dubbelfinansiering är inte tillåten.